Skrobia pszenna natywna jest produktem naturalnym, otrzymywana jest z pszenicy podczas wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania a następnie odwodnienia, suszenia i mielenia. To ważny składnik w produkcji wyrobów piekarniczych, cukierniczych i mięsnych. Używana w wyżej wymienionych przemysłach ma zastosowanie wypełniające, jest znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Wpływa pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej. Występuje pod postacią białego proszku barwy białej.
Skrobie pszenne mają szerokie zastosowanie w produkcji w przemyśłe spożywczym, między innymi stosowane są w wyrobach mięsnych i garmażeryjnych, w konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, przy produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych, w koncentratach potraw, stosowana jako zagęstnik przy produkcji zup, deserów i sosów. Skrobia pszenna jest także wykorzystywana do wyrobów produktów bezglutenowych.
Opakowanie: worek 25 kg
Minimum logistyczne: 1 tona