Skrobie pszenne glutenowe oraz bezglutenowe
Jesteśmy bezpośrednim importerem glutenu, skrobi pszennej natywnej i modyfikowanej oraz skrobi pszennej bezglutenowej. Produkty te wykorzystywane są w różnorodnych gałęziach branży przemysłu spożywczego. Naszą ofertę kierujemy do odbiorców z całego kraju.
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz. W przemyśle piekarniczym największą zaletą glutenu jest jego kleistość i ciągliwość. Gluten pochłania bardzo duże ilości wody, dzięki czemu mąka zawierająca gluten po zmieszaniu z wodą tworzy kleistą i ciągliwą masę. Dodatkowo gluten idealnie utrzymuje dwutlenek węgla powstający podczas zachodzącej w cieście fermentacji drożdżowej, dzięki czemu ciasto po wypieczeniu jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość. Ogólnie mówiąc gluten ułatwia przygotowanie wypieków i gwarantuje ich dobrą jakość. Dlatego gluten jest ceniony przede wszystkim przez piekarnie przemysłowe. Ponadto doskonale wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw.
Opakowanie: worek 25 kg
Minimum logistyczne: 1 tona
Skrobia pszenna natywna jest produktem naturalnym, otrzymywana jest z pszenicy podczas wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania a następnie odwodnienia, suszenia i mielenia. To ważny składnik w produkcji wyrobów piekarniczych, cukierniczych i mięsnych. Używana w wyżej wymienionych przemysłach ma zastosowanie wypełniające, jest znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Wpływa pozytywnie na stabilność gotowego produktu w czasie przechowywania, a także podczas obróbki termicznej. Występuje pod postacią białego proszku barwy białej.
Skrobie pszenne mają szerokie zastosowanie w produkcji w przemyśłe spożywczym, między innymi stosowane są w wyrobach mięsnych i garmażeryjnych, w konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, przy produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych, w koncentratach potraw, stosowana jako zagęstnik przy produkcji zup, deserów i sosów. Skrobia pszenna jest także wykorzystywana do wyrobów produktów bezglutenowych.
Opakowanie: worek 25 kg
Minimum logistyczne: 1 tona
Skrobia pszenna modyfikowana E 1422, czyli acetylowany adypinian diskrobiowy, to skrobia estryfikowana bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego. Skrobie modyfikowane mają duże znaczenie w przemyśle spożywczym, gdzie są używane jako: zagęstniki, stabilizatory lub emulgatory. Skrobia modyfikowana ma postać sypkiego, białego proszku i charakteryzuje się wysoką lepkością. Znajduje zastosowanie przy produkcji majonezów, sosów, dżemów, przemyśle zajmującym się pakowaniem mięsa, ketchupów i przetworów owocowych, w przemyśle mięsnym, jako środek wiążący i stabilizator.
Opakowanie: worek 25 kg
Minimum logistyczne: 1 tona
Dieta Bezglutenowa - to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz profilaktyce Celiakii. Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających Gluten.
Oferujemy certyfikowaną, specjalistyczną Skrobie pszenną bezglutenową na ścisle określonym poziomie zawartości glutenu poniżej 20ppm (tzn. 20mg/kg) do produkcji produktów bezglutenowych.
Opakowanie: worek 25 kg
Minimum logistyczne: 1 tona